آموزشی

6 روش اصلی تشخیص برنج ایرانی مرغوب، عوامل موثر در قیمت برنج ایرانی و تشخیص برنج پلاستیکی خارجی

خرید برنج ایرانی

تصمیم به خرید برنج ایرانی دارید؟ بین خرید برنج قهوه‌ای، برنج دودی یا سفید برقی مردد هستید؟ به دنبال بهترین دستور پخت برنج ایرانی برای حفظ خواص برنج هستید؟ با ما همراه باشید تا چند نکته در این مورد را با هم مرور کنیم.

از جمله موارد مهم در خرید برنج ایرانی، جدا از توجه به خانواده برنج و کسب اطمینان از کیفیت عمل‌آوری و فرآوری آن، توجه به یکدست بودن محصول است.با توجه به اینکه عوامل متعدد در کیفیت محصول نهایی موثر است، در صورتی که برنج عرضه شده بصورت مخلوطی از برنج های بدست آمده از چندین مزرعه یا برنج‌هایی از خانواده های مختلف باشد، با توجه به افت کیفیت پخت، نهایتاً موجب نارضایتی مصرف کننده خواهد شد.

امروزه با توجه به رواج بیش از پیش خرید اینترنتی، امکان دسترسی به محصولات محلی برای افراد ساکن در اقصی نقاط کشور و در شرایط ایده‌آل برای ساکنین سایر کشورها فراهم شده ولی برای خرید محصولاتی که همانند محصولات صنعتی، کیفیت ثابت در تولید ندارند، حصول اطمینان از صداقت فروشنده (یا کشاورز در خرید مستقیم) شرطی اساسی است. در چنین مواردی بهترین راهکار خرید حضوری اقلاً برای اولین مرتبه تا شکل‌گیری اعتماد مابین طرفین است. در این مقاله تلاش می کنیم روش‌های‌ شاخص تشخیص برنج مرغوب را به شما آموزش دهیم:

برای شروع بررسی، مقداری برنج را به عنوان نمونه از کیسه بردارید و مراحل بعد را روی این مقدار نمونه برنج بررسی کنید. قبل هر چیز برنج را در دو دست بگیرید و دو دستتان را جلوی دهان گرفته و بازدمتان را به برنج بدمید. با این کار می‌توانید بوی برنج را حس کنید. بسته به خانواده برنج و نحوه عمل آوری و خشک شدن برنج، بوی آن متفاوت خواهد بود اما در هر حالتی این مشخصه ابتدایی‌ترین وجه تمایز برنج ایرانی با نمونه خارجی است.

توجه به رنگ در خرید برنج ایرانی:

از جمله موارد مهم در خرید برنج ایرانی، توجه به رنگ آن است. رنگ برنج ایرانی سفید و شیری و نیمه‌شفاف است. برنج‌های خارجی که بصورت مصنوعی تولید می‌شوند ظاهری مات و حین لمس شدن حالت پودری و خشک دارند. به برنج نمونه‌ای که در دست دارید توجه کنید که رنگ نیمه‌شفاف و یکدست بدون حالت ابری و سفیدک داشته باشد. سفیدک یا لکه‌های قرمز روی برنج به دلیل بارش باران در بازه زمانی درو محصول و در اثر خیس شدن جو ایجاد می‌شود. هر چند این مورد در طعم و پخت برنج تاثیر منفی ندارد ولی از جمله موارد نامطلوب در یک محصول است. 

برنج‌ کهنه با توجه به میزان رطوبت کمتر، در قیاس با برنج تازه پخت بهتری دارد، بنابراین اگر هدفتان خرید برنج و مصرف بلافاصله آن است، بهتر است از برنج‌های کهنه سال پیش خریداری کنید و اگر برنج تازه خریداری کرده‌اید تا چند ماه آن را طبخ نکنید. برنج کهنه رنگ تیره‌تری نسبت به برنج تازه داشته و این تیرگی متناسب با قدمت آن افزایش پیدا می‌کند.

سالم بودن دانه برنج:

در مرحله فرآوری برنج در صورت عدم رعایت اصول، دانه‌ها خرد می‌شوند. در کارخانه این دانه‌ها با الک‌کردن از دانه‌های سالم جدا می‌شوند و با عنوان نیم‌دانه و ... به فروش می‌رسند. برای چک کردن این مورد به نمونه برنجی که در دست داشتید توجه کنید. تعداد کم برنج شکسته شده قابل اغماض است ولی این مقدار نباید بیش از 5 درصد کل نمونه باشد. همچنین به این نکته توجه داشته باشید که خطوط سفید افقی در دانه کامل برنج وجود نداشته باشد. این خط در واقع ترک اولیه‌ای است که در دانه ایجاد شده و در مرحله بعد باعث شکست و دو نیم شدن آن می‌شود. این ترک‌ها در اثر قرار گرفتن برنج در معرض سرما بلافاصله پس از انجام فرآیند خشک شدن در کارخانه ایجاد می‌شود.

اطمینان از یکدست بودن برنج :

هدف از این کار کسب اطمینان از مخلوط نبودن چند نوع مختلف برنج است. در این مرحله برنج نمونه‌ای را که در دست دارید را کف دست خود پخش و به اندازه و شکل دانه‌ها توجه کنید. دانه‌های برنج می‌بایست دارای شکل یکسان و اندازه تقریبا برابر باشد. همچنین شفافیت و طیف رنگی دانه‌ها نیز می‌بایست هماهنگ باشد.

خشک بودن برنج:

خشک بودن از عوامل موثر در کیفیت پخت، قد کشیدگی برنج بعد از پخت است. این مرحله پس از برداشت در کارخانه‌ انجام می‌شود. در صورتی که برنج به خوبی خشک نشده باشد پس از پخت شفته شده و قد نمی‌کشد. برای اطمینان از این موضوع یک دانه برنج را بین دندان‌ها به آرامی فشار دهید، برنجی که خشک نشده باشد حالت پوکی داشته و با فشار کم خرد می‌شود در حالی که برنجی که به صورت اصولی خشک شده باشد به نسبت سخت‌تر می‌شکند و حالت پودری پیدا نمی‌کند.

مصنوعی نبودن دانه‌های برنج خریداری شده :

بسیاری از برنج‌های خارجی موجود در بازار در واقع نمونه‌های مصنوعی هستند که در کشور مبدا با ترکیب نشاسته و نوعی رزین قالب‌گیری و تولید می‌شوند. طبیعتاً این مورد مطلوب خریدار نخواهد بود. برای اطلاع از این موضوع، تعدادی از دانه‌های برنجی که بصورت تصادفی انتخاب کرده‌اید را در معرض شعله قرار دهید. برنج‌های مصنوعی تولید شده در اثر حرارت شعله تغییر شکل داده و می‌سوزند در حالی که برنج طبیعی دچار سوختگی و تغییر فرم نمی‌شود.

وزن مخصوص برنج:

چند دانه از برنج را در ظرف آب بریزید، برنج طبیعی کف ظرف قرار می‌گیرد در حالی که برنج مصنوعی روی آب شناور می‌شود.

انتخاب بین سفید یا قهوه‌ای یا دودی بودن در خرید برنج ایرانی؟

حال که اصول شناخت برنج مرغوب را برای خرید برنج ایرانی مرور کردیم، لازم است در مورد اشکال عرضه برنج ایرانی هم اطلاع داشته باشیم. برنج‌ پس از برداشت، به کارخانه منتقل می‌شود تا فرآیند عمل‌آوری آن که شامل خشک شدن و جدا کردن دانه از پوسته جو است انجام شود. تفاوت بین برنج سفید و قهوه‌ای در واقع مربوط به همین مرحله است. در برنج قهوه‌ای یک لایه نازک از پوسته روی دانه باقی مانده و برداشته نمی‌شود. این نوع برنج به دلیل دارا بودن میزان فیبر بیشتر ناشی از پوسته نازک ذکر شده برای دستگاه گوارش مفیدتر است و همچنین عطر و طعم بهتری نسبت به برنج سفید دارد ولی در مقابل مدت زمان پخت طولانی‌تر و ماندگاری کوتاهتری دارد. همچنین وجود پوسته اضافی باعث افزایش مقدار ویتامینها و املاح مختلف موجود در این نوع برنج می‌شود.

برنج دودی برنجی است که به شیوه سنتی خشک می‌شود. در گذشته که کارخانه‌های برنج‌کوبی با دستگاه‌های مدرن خشک‌کن برقی در دسترس نبودند، کشاورزان با استفاده از دود و گرمای حاصل از سوختن چوب و ... جو برداشت شده مزرعه خود را خشک می‌کردند. در این روش نهایتاً برنج بدست آمده طعم و بوی دودی به خود می‌گرفته است. از آنجا که این روش به نسبت روش رایج زمان‌بر و پر‌زحمت است، برنج دودی به مقدار محدودتر از نمونه‌های برقی تولید و با قیمت بالاتر عرضه می‌شود.

چطور برنج درست کنیم؟

بهترین روش پخت برنج کته است، چرا که طبخ برنج با آبکش کردن باعث از بین رفتن املاح و ویتامین‌های موجود در آن می‌شود. از طرفی با توجه به آلودگی منابع آبی در بسیاری از مناطق امکان آلودگی محصول برنج به آرسنیک وجود دارد. از آنجا که این ماده برای سلامتی خطرزا بوده و در دراز مدت موجب بروز بیماری در مصرف‌کننده می‌شود، متخصصان تغذیه برنج آبکش شده را از نظر بهداشتی سالم‌تر ارزیابی می‌کنند. جهت رفع این تضاد راهکاری جهت حذف دست‌کم 70 درصد از آرسنیک موجود احتمالی برنج و همزمان حفظ ویتامین آن پیشنهاد شده که به شرح زیر است:

طرز پخت برنج کته با حذف آرسنیک:

در این روش پیشنهاد شده در دیگ مورد نظرتان چهار برابر تعداد پیمانه برنج مورد نیاز آب اضافه کنید و آن را به نقطه جوش برسانید. سپس برنجی که از قبل خیسانده اید را به آب در حال جوشیدن اضافه کنید و اجازه دهید برای پنج دقیقه بجوشد. سپس برنج را آبکشی و مجدداً در دیگ ریخته و دو برابر مقدار آن آب اضافه کنید و اجازه دهید دم بکشد. به این طریق با حفظ ویتامین‌های موجود در برنج، آن را از آلودگی های احتمالی هم پاک کرده اید.

در پایان پس از اطلاع از انواع برنج ایرانی، نحوه تشخیص برنج مرغوب و بهترین روش پخت، خواص این عضو جدانشدنی از سفره ایرانی را مرور کنیم

خواص به ازای یک پیمانه (186 گرم)

چربی

تقریبا هیچ چربی در برنج وجود ندارد

پروتئین

برنج سفید حدود 4 گرم و برنج قهوه ای حدود 5 گرم

مواد معدنی و ویتامین

منگنز (30% مقدار مورد نیاز روزانه)، آهن (15% مقدار مورد نیاز روزانه) و همچنین شامل ویتامین‌های گروه ب (نیاسین، ریبوفلاوین و خصوصاً تیامین)

کالری

حدوداً 242 کالری که از این مقدار 88% مربوط به نشاسته است

منیزیم

14.9 میلی گرم

کربوهیدرات

28.7 گرم

سایر

حاوی فیبر، کلسیم و پتاسیم

  • منیزیم موجود در برنج از اجزای ساختاری استخوان است که در بسیاری واکنشهای آنزیمی مرتبط با سنتز دی ان ای و پروتئین‌ها دخیل است و نقش اساسی در ارتباطات عصبی و انقباضات ماهیچه‌ای دارد

  • برنج پخته و خنک شده شامل مقادیر قابل توجهی نشاسته مقاوم به هضم است. این نشاسته‌ها باعث ایجاد اسیدهای چربی می‌شود که به سلامت روده بزرگ کمک کرده و می‌تواند باعث کاهش ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ شود

  • برنج در واقع بدون گلوتن است و برای افرادی که مبتلا به بیماری سلیاک هستند قابل استفاده است. از برنج می‌توان آرد، نودل، نان و حتی شیر با پایه غیر لبنیاتی به عنوان جایگزین شیر گاو تهیه کرد. تنها باید توجه داشت که محصولات در کارخانجات معتبر فرآوری و تولید شده باشد

  • ورزشکارانی که نیاز به مقدار قابل توجهی انرژی از کربوهیدرات دارند می‌توانند این انرژی را از برنج سفید دریافت کنند. بسیاری افراد برنج سفید را به دلیل مقدار بالاتر کربوهیدرات و مقدار کمتر فیبر به برنج قهوه‌ای ترجیح می‌دهند. فیبر موجود در برنج قهوه‌ای باعث تاخیر در هضم می‌شود که نهایتاً باعث پیشگیری از افزایش ناگهانی قند خون می‌شود. در حالی که استفاده از برنج سفید باعث در دسترس قرار گرفتن یکباره تمام قند موجود شده و منجر به جهش در مقدار انسولین می‌شود که باعث کمک به عضله سازی بعد از تمرینات قدرتی می‌شود

جهت خرید برنج پیشنهاد ما برای شما مراجعه حضوری و مشاهده نمونه برنج قبل از خرید است. برای آن دسته از افراد که تمایل به خرید آنلاین برنج دارند، از آنجا که اعتماد به فروشنده در خرید برنج اهمیت بالایی دارد، بهتر است تا زمانی که اعتماد لازم را بدست آورید مقادیر کم برنج را خریداری کنید و پس از مشاهده نمونه برنج و تست پخت و کیفیت، در صورت تمایل اقدام به خرید مقادیر بیشتر و سالانه کنید.